Princip Macan

Macan Turbo

Princip Macan

Pričnimo na sredini: vse motorje poleg impresivne zmogljivosti in izjemne učinkovitosti odlikuje predvsem eno: tipičen poln zvok, ki pride z opcijskim športnim izpušnim sistemom še bolj do izraza. Aktivni štirikolesni pogon moč modelov Macan uspešno prenaša na cesto. Sistem postavlja merila na področju vozne dinamike in stabilnosti. Serijske kombinirane pnevmatike – enako kot pri modelih 911 – zagotavljajo še več vlečne sile in agilnosti.

Serijski 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (PDK) omogoča prestavljanje kot v dirkalnem športu: v milisekundah in brez prekinitve vlečne sile. Sistem poleg tega vključuje tudi t. i. način z inercijsko vožnjo, ki glede na vozno situacijo omogoča zmanjšanje vrednosti porabe in emisij. K temu odločilno prispevajo tudi funkcija auto start-stop, inteligentni toplotni management in številni drugi ukrepi.

Serijsko podvozje z jeklenim vzmetenjem zagotavlja za Porsche značilno natančnost vožnje in zmogljivost. Dopolnite ga lahko z opcijskim – za Macan Turbo in Macan GTS serijskim – sistemom PASM (Porsche Active Suspension Management). Blažilniki po pritisku na gumb še natančneje reagirajo na posamezni način vožnje. Za še več vozne dinamike in višjo stopnjo udobja med vožnjo poskrbi zračno vzmetenje. Z njim je Macan 15 mm bliže cestišču. S funkcijo nastavljanja višine podvozja ga lahko 3-stopenjsko optimalno prilagajate različnim voznim situacijam.

Z opcijskim sistemom PTV Plus (Porsche Torque Vectoring Plus) boste princip Macan občutili med vožnjo skozi ovinke – in sicer na še posebno intenziven način. Sistem deluje na osnovi variabilnega porazdeljevanja momenta na zadnji kolesi in elektronsko uravnavane prečne zapore diferenciala na zadnji premi ter tako še dodatno izboljšuje krmiljenje in njegovo natančnost. Poleg tega izboljšuje tudi agilnost vozila pri krmiljenju skozi ovinke.

Principu Macan – in s tem zahtevam športnega avtomobila – seveda sledi tudi aktivna varnost. Sistem PSM (Porsche Stability Management), ki je vgrajen kot del serijske opreme, zagotavlja stabilnost v voznodinamičnem mejnem območju. Značilno za Porsche: zavore postavljajo merila na področju zaviranja.

Opcijski asistenčni sistemi zmanjšujejo obseg vašega dela, tako da lahko med vožnjo bolj uživate. Tempostat za uravnavanje razdalje, vklj. s sistemom PAS (Porsche Active Safe), hitrost uravnava glede na razdaljo do spredaj vozečega vozila. Asistenca za menjavo voznega pasu nadzoruje mrtvi kot, asistenca za ohranjanje smeri pa razdaljo do označb na cestišču.

Intenzivno življenje lahko merimo tudi z biti in bajti, npr. s pomočjo novega sistema PCM (Porsche Communication Management), ki vključuje opcijski navigacijski modul. Opcijski modul Connect Plus ponuja brezžični dostop do interneta ter spletno navigacijo s prometnimi informacijami v realnem času na prikazu zemljevida navigacijskega sistema (vklj. z GOOGLE® Earth in GOOGLE® Street View*). Modul vključuje tudi: Apple® CarPlay, s katerim lahko aplikacije na vašem telefonu iPhone® preprosto uporabljate tudi v vozilu – preko sistema PCM ali s pomočjo glasovnega upravljanja.

Torej: tudi odlična povezanost lahko predstavlja princip športnega avtomobila. In nam je zvestoba principom bistvenega pomena. Predvsem principu zmogljivosti.

* Prometne informacije v realnem času ter GOOGLE® Street View in GOOGLE® Earth so 12 mesecev na voljo brezplačno, na naslovu www.porsche.com/connect pa jih za doplačilo lahko podaljšate. Za uporabo teh storitev ter za brezžični dostop do interneta potrebujete SIM-kartico z možnostjo prenosa podatkov. Potrebujete tudi posebno, plačljivo naročniško razmerje z enim od mobilnih operaterjev.