Ukrepi za povečanje učinkovitosti

Macan

Ukrepi za povečanje učinkovitosti

Funkcija auto start-stop
Funkcija auto start-stop izključi motor že, ko se npr. približujete semaforju, kar znižuje porabo goriva.
Serijsko v vseh modelih Macan.

Inercijska vožnja
Vozilo za dodaten prihranek goriva v določenih voznih situacijah omogoča t. i. inercijsko vožnjo, pri kateri se prekine povezava med motorjem in sklopko ter s tem prepreči zaviranje. Vozilo lahko optimalno izkoristi svojo kinetično energijo in prevozi daljšo pot, kar občutno zmanjša porabo goriva. Brez kakršnega koli vpliva na udobje ali športnost vozila.
Serijsko v vseh modelih Macan.

Toplotni management
Hlajenje motorja ob hladnem zagonu najprej ne deluje, tako da motor hitreje doseže svojo optimalno delovno temperaturo. Tako lahko že zelo zgodaj deluje zelo učinkovito in tako porabi manj goriva.

Aktivna aerodinamika
Žaluzija hladilnika odpre lopute za hladen zrak samo, če je to potrebno. Kadar je potreba po hlajenju nizka – npr. med sproščeno vožnjo – se žaluzija hladilnika zapre. Tako se izboljša aerodinamika – in poraba goriva se zniža. Če je potrebna višja zmogljivost, npr. med dinamično vožnjo, se lopute za hladen zrak odprejo, tako da je na voljo dovolj velika količina zraka za hlajenje – za večjo zmogljivost.

Rekuperacija električnega omrežja vozila
Za povečanje učinkovitosti se električno omrežje v modelih Macan po potrebi polni v fazah zaviranja z motorjem. To zmanjšuje porabo goriva, obenem pa je v fazah pospeševanja na voljo polna moč motorja z notranjim zgorevanjem. Vi pri tem razen optimirane zmogljivosti in navora ob nižji porabi in manjših emisijah CO2 ne boste opazili ničesar.