Porsche Macan

Popolna povezanost, novi dizajnski elementi in več opreme za modelsko uspešnico

Popolna povezanost, novi dizajnski elementi in več opreme za modelsko uspešnico

Porsche je v Šanghaju predstavil novega Macana. Kompaktni SUV, ki žanje velike uspehe že od leta 2014, so temeljito pre­novili zlasti v dizajnu, udobju, povezljivosti in vozni dinamiki. Macan tako v svojem segmentu ostaja Porschejeva športna vizitka. V Porschejevem oblikovalskem slogu se novi Macan predstavlja s tridimenzionalno izoblikovanim pasom zadnjih LED-luči. Odslej bo LED-tehnologija serijska tudi za sprednje žaromete. Najbolj izstopajoča novost v notranjosti so 11-palčni zaslon na dotik za novi Porsche Communication Management (PCM), novo razporejene in oblikovane prezračevalne šobe ter GT športni volan, kakršnega poznamo iz modela 911. PCM omogoča dostop do novih digitalnih funkcij, kot sta inteligentno glasovno upravljanje in serijska online navi­ga­cija. Ponudbo komfortne opreme so med drugim dopolnili z asistenco za zastoje, ionizatorjem in ogrevanim vetrobranskim steklom.

 

Serijski LED glavni žarometi in nov pas luči zadaj

Z načrtnimi posegi na zunanjosti se novi Macan zdi še bolj športen in sodoben. Številne podrobnosti odražajo sorodnost z ikoničnim športnim modelom 911 in tehnološkim pionirjem, modelom 918 Spyder. Pri tem igrajo bistveno vlogo luči: novi Macan je tovarniško opremljen z glavnimi žarometi z LED-tehnologijo. Ta visoko­kakovostni sistem luči s tridimenzionalno izoblikovanimi moduli je dodatno mogoče še izboljšati: sistem Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS Plus) prilagodljivo krmili razporeditev svetlobnega snopa. Detajli na sprednjem delu Macana so bili prenovljeni, tako da se ta zdaj zdi še širši. Temeljita oblikovna prenova zadka nad­grajuje jasni dizajn prejšnjega modela. S tridelnim, tridimenzionalno izoblikovanim LED svetlobnim pasom je tu nov, značilno Porschejev oblikovalski element. Poleg tega se v novih zavornih lučeh s štiritočkovnim dizajnom zrcali identiteta znamke.

 

Nova dodatna oprema: GT športni volan, ionizator in asistenca za zastoje

V notranjosti novega Macana priča o povezanosti z modelom 911 opcijski GT športni volan. Poleg tega je v Macanu odslej vgrajeno stikalo Mode, ki je integrirano v volan in ki v okviru opcijskega paketa Sport Chrono vključuje tudi gumb Sport Response. Pri Porscheju so seznam komfortne dodatne opreme med drugim obogatili z ogre­va­nim vetrobranskim steklom in ionizatorjem, ki izboljšuje kakovost zraka v notranjosti. Z novimi zunanjimi barvami, kot so "miami modra", "mamba zelena kovinska", "dolomitsko srebrna kovinska" in "kreda" ter z novo notranjo opremo lahko Macan odslej zasnujete še bolj individualno.

 

S prenovo modela je Porsche razširil tudi ponudbo asistenčnih sistemov za Macana. Nova asistenca za zastoje s tempostatom za uravnavanje razdalje tako omogoča udobnejšo in bolj sproščeno vožnjo pri hitrostih do 60 km/h. Sistem lahko delno avtomatizirano ne le pospešuje in zavira, temveč vozniku v zastojih ali počasnih kolonah pomaga tudi pri obračanju volana.

 

10,9-palčni zaslon na dotik in popolna povezanost

Macan z novim sistemom Porsche Communication Management (PCM) ponuja vse­stransko povezljivost in številne digitalne funkcije. Nad sredinsko konzolo, ki se značilno dviga, je umeščen 10,9-palčni (prej 7,2-palčni) full-HD zaslon na dotik, ki se harmonično vklaplja v novo oblikovano armaturno ploščo. Uporabniško površino infotainment sistema je mogoče – kot pri Panameri in Cayennu – individualno konfi­gurirati z vnaprej definiranimi ploščicami. Prezračevalne šobe so oblikovane na novo in so zdaj umeščene pod sredinskim zaslonom.

 

Vse izvedbe Macana so opremljene z modulom Connect Plus in so torej že serijsko popolnoma povezane. Na ta modul so vezne digitalne funkcije in storitve, kot na primer inteligentno glasovno upravljanje Voice Pilot in prometne informacije v realnem času kot del prav tako serijskega online navigacijskega sistema. Osrednjo vlogo ima pri tem med drugim povezava na "Here Cloud" z najaktualnejšimi podatki o prometu, ki jih pridobivajo z inteligenco rojev. Nova aplikacija Offroad Precision uporabnikom omogoča dokumentiranje in analiziranje terenskih doživetij z Macanom.

 

Izboljšano podvozje z novimi pnevmatikami in platišči

Novi Macan z izboljšanim podvozjem znova upravičuje svoj edinstveni položaj šport­nega avtomobila v segmentu kompaktnih SUV-jev. Natančna nastavitev omogoča več nevtralnosti ob nespremenjeni vozni stabilnosti in izboljšanem udobju. Macan se predstavlja s kombinacijo pnevmatik, ki je neobičajna v segmentu SUV, namreč z različno širokimi pnevmatikami na sprednji in zadnji premi. Kot pri Porschejevih športnih avtomobilih to omogoča izkoriščanje prednosti inteligentnega štirikolesnega pogona Porsche Traction Management (PTM) za optimalno vozno dinamiko. Novo razvite pnevmatike z izboljšanimi visokozmogljivostnimi lastnostmi omogočajo še več prečne dinamike in s tem večji užitek v vožnji. Nova 20- in 21-palčna platišča poleg tega zagotavljajo več manevrskega prostora pri konfiguriranju zunanje podobe vozila.

 

Macan kot modelska uspešnica: od leta 2014 prodanih več kot 350.000 primerkov

Macan je zgodba o uspehu. Značilne Porschejeve zmogljivosti za raznovrstne terene in visoka funkcionalnost za vsakdanjo rabo – ta kombinacija je že od vsega začetka zmagovalna: Porsche je od leta 2014 prodal že več kot 350.000 Macanov. Še zlasti na kitajskem trgu, kjer se proda veliko vozil in kjer je Porsche prvič predstavil pre­novljeni model kompaktnega SUV-ja, o izjemni priljubljenosti Macana priča več kot 100.000 prodanih primerkov. Model, ki so ga predstavili v Šanghaju, bodo prodajali izključno na kitajskem trgu. Še letos pa bodo sledili nadaljnji modeli in nadaljnji trgi.

Fotografije so na voljo v Porsche Newsroomu (http://newsroom.porsche.de) in v Porschejevi medijski podatkovni bazi (https://presse.porsche.de).