Porsche Taycan

Električni športni avto na Hockenheimringu z driftanjem odpeljal maraton

Porsche Taycan je novi imetnik Guinnessovega svetovnega rekorda za najdaljše driftanje z električnim avtomobilom. Prizorišče osvojitve rekorda je bil Porsche Experience Center (PEC) na Hockenheimringu. Na dobrih 200 metrov dolgi krožni stezi je Porschejev inštruktor Dennis Retera opravil 210 krogov, ne da bi bili sprednji kolesi enkrat samkrat obrnjeni v smeri ovinka: v 55 minutah je zapriseženi driftar skupno tako prevozil 42,171 kilometra. S prevoženo maratonsko razdaljo si je Retera zagotovil svetovni rekord za najdaljše neprekinjeno driftanje z električnim avtomobilom. Povprečna hitrost je znašala 46 km/h. Rekord je bil dosežen z modelom s pogonom na zadnji kolesi, ki je zaenkrat naprodaj samo na Kitajskem.

 

"Če so programi za stabiliziranje vožnje izključeni, je driftanje z električnim Porsche­jem izjemno enostavno, še posebno seveda s to različico, ki ima pogon samo na zadnji kolesni par," je povedal Dennis Retera. "Ves čas je na voljo dovolj moči. Za stabilnost skrbita nizko težišče in dolga medosna razdalja. Precizna zasnova podvozja in krmiljenja seveda tudi pri bočnem drsenju ves čas zagotavlja suvereno kontrolo." Glavni inštruktor v Porsche Experience Centru na Hockenheimringu, ki je sicer po rodu Nizozemec, se je pred tem udejstvoval v kartingu in formuli, tekmuje pa tudi na vzdržljivostnih dirkah. "Kljub temu je bilo tudi zame zelo naporno, da sem ohranjal koncentracijo 210 krogov, še posebej zato, ker na z vodo politi asfaltni stezi za driftanje oprijem ni bil povsod enak. Osredotočal sem se na to, da sem driftanje kontroliral z volanom – to je učinkoviteje kot pa s pedalom za plin in tudi zmanjšuje nevarnost, da bi se avto zasuka."

 

Vožnja se je odvijala pod budnim očesom organizatorjev Guinness World Records™ na z vodo politi površini za preizkušanje vozne dinamike v sklopu centra PEC. Kot uradna sodnica za priznanje rekorda je bila prisotna Joanne Brent iz organizacije Guinness World Records™, ki že peto leto nadzoruje poskuse doseganja najrazlič­nejših rekordov za vpis med Guinnessove svetovne rekorde: "Imeli smo že nekaj rekordov v driftanju, ampak z električnim športnim avtom je to tudi za nas nekaj čisto posebnega. Tukaj je Porsche opravil pionirsko delo." Guinnessova strokovnjakinja je pedantno dokumentirala rekord s celo vrsto tehničnih pripomočkov in ob navzočnosti še drugih neodvisnih strokovnjakov. Pred poskusom je lokalni geodet na milimeter natančno izmeril premer 80-metrske površine za preizkušanje vozne dinamike v Porsche Experience Centru. Prav tako so za dokumentiranje služili v vozilu vgrajeni senzorji za GPS in za zasuk vozila okrog navpične osi ter kamera, nameščena na strehi hiške ob progi, s katero so posneli rekordno vožnjo.

Med prisotnimi neodvisnimi strokovnjaki je bila tudi Denise Ritzmann. Inženirka je pred začetkom poskusa po naročilu certifikacijske organizacije DEKRA overila serij­sko in za cestno vožnjo prilagojeno stanje predserijskega primerka tipa Taycan z zadnjim pogonom. Ritzmannova se na driftanje zelo dobro spozna: v letih 2018 in 2019 je bila evropska prvakinja v tej avtomobilistični disciplini, pri izvajanju poskusa s Taycanom pa je bila pristojna tudi za oceno drže oz. položaja: "Že takoj se vidi, ali sta sprednji kolesi obrnjeni v drugo smer kot ovinek. Dokler je tako, avto drifta." Skupaj z Joanne Brent sta šteli kroge med vožnjo.

Porsche Taycan je sicer doslej osvojil že več rekordov v različnih disciplinah: za vzdržljivostno 24-urno preizkušnjo, ko je pri visoki hitrosti prevozil 3.425 kilometrov na hitri stezi v Nardòju, za najboljši čas kroga (7:42 minut) v svojem razredu na Severni zanki na Nürburgringu, pa za 26-kratni pospešek iz mirovanja do 200 km/h na letališču Lahr – vse to najdemo v statistki rekordov, ki jih je zabeležil Porschejev prvi popolnoma električni športni avto.

O Porsche Experience Centru (PEC) na Hockenheimringu

PEC na Hockenheimringu je že praznoval svoj prvi rojstni dan: center, ki zajema površino okrog 170.000 kvadratnih metrov v središču dirkalne steze, so odprli 13. oktobra 2019. Vključuje doživljajsko središče za stranke, stezo za urjenje krmilnih spretnosti, šest površin za preizkušanje vozne dinamike in poligon za terensko vožnjo.

PEC na Hockenheimringu je poleg Leipziga drugi nemški center. Ostali centri PEC so v Atlanti, Le Mansu, Los Angelesu, Šanghaju in Silverstonu. Osmi in največji PEC ravno gradijo v italijanski Franciacorti. Odprli naj bi ga sredi leta 2021.

O Guinnessovih svetovnih rekordih

Zgodovina Guinnessovih svetovnih rekordov se je začela pisati 10. novembra 1951, ko se je Sir Hugh Beaver (1890–1967), direktor pivovarne Guinness na Irskem kot spremljevalec udeležil lova. Lovci po burni razpravi v nobenem viru niso našli podat­ka o tem, katera je najhitrejša ptica v Evropi.

S tem dogodkom je Sir Hugh dobil zamisel za reklamno kampanjo, ki naj bi spodbu­di­la pogovore v pivnicah. 30. novembra 1954 so ustanovili Guinness Superlatives in leta 1955 je izšla prva izdaja Guinnessove knjige rekordov.

V podatkovni bazi je trenutno več kot 53.000 rekordov. Vsako leto vanjo vključijo okoli 8.000 novih. Knjiga Guinness World Records™ danes izhaja v več kot 100 državah in več kot 40 jezikih. Doslej so skupno prodali že prek 143 milijonov izvodov.

O modelu Porsche Taycan

Porsche je leta 2019 s prvim popolnoma električno gnanim športnim avtomobilom Taycan vstopil v novo obdobje; z njim je sistematično nadgradil svojo produktno ponudbo na področju električne mobilnosti. Štirivratna športna limuzina predstavlja edinstven paket, ki ga zaznamujejo značilna porschejevska zmogljivost, povezljivost in celovita funkcionalnost za vsakodnevne potrebe. Najsodobnejše proizvodne metode in produktna substanca Taycana postavljajo nova merila na področju trajnosti in digitalizacije.