Preizkus za novega Taycan Cross Turismo

Ta čas potekajo še zadnje preizkusne vožnje s Porsche Taycanom Cross Turismo. Porschejev obsežni program testiranj poteka na dirkališ­čih, kot sta Severna zanka Nürburgringa in proga za Veliko nagrado v Hockenheimu (obe v Nemčiji), ter na testnih poligonih po vsem svetu – med drugim v južno­italijanskem Nardòju. Taycana Cross Turismo so poleg tega izven utrjenih cest testirali tudi v Južni Franciji in Pirenejih. Testni poligon v razvojnem centru Weissach je s t. i. safari progo ponudil še en terenski izziv izven Afrike. Z natančno 998.361 testnimi kilometri so prototipi modela Cross Turismo naš planet obkrožili približno 25-krat – računano na višini ekvatorja.

Hkrati z zadnjimi preizkusnimi vožnjami je že od začetka leta na globalni testni turneji tudi zamaskirani Taycan Cross Turismo, v katerem se za krmilom izmenjujejo pred­stavniki medijev. V samo šestih tednih je ta prototip obiskal pet največjih trgov za CUV‑izvedbo Taycana: ZDA, Veliko Britanijo, Norveško, Nizozemsko in Nemčijo (CUV = Cross Utility Vehicle).

Nova izpeljanka se ponaša z vsemi prednostmi športne limuzine Taycan, med drugim z izjemno močjo in velikim dosegom. Podvozje s štirikolesnim pogonom in zračnim vzmetenjem je nastavljivo po višini. Izpostaviti velja še bistveno več prostora za glavo za potnike na zadnjih sedežih in večjo prostornino prtljažnika pod zadnjim pokrovom. Dimenzije vozila in prostorska razmerja so bila optimizirana z vso skrbnostjo. Že samo v natančni fizični model notranjosti vozila in funkcionalni dimenzijski model je bilo vloženih 650 ur za konstrukcijo, elektroniko in koordinacijo ter 1.500 delovnih ur v delavnici.

"Pri razvoju Cross Turisma smo seveda lahko gradili na izkušnjah s športno­limuzinsko izvedbo Taycana. Največji izziv je bil, kako uskladiti zahteve glede športnosti in sposobnosti za vožnjo izven utrjenih cest," je poudaril vodja modelske serije Stefan Weckbach: "Cross Turismo naj bi bil po eni strani primeren za dirkalne steze, po drugi pa naj bi bil sposoben voziti po makadamu, blatu in pesku." Slednje so simulirali na t. i. terenskem vzdržljivostnem testu v razvojnem centru Weissach. Weckbach: "Rezultat je impresiven. Vendar pa Cross Turismo ni zaprisežen terenec, ampak je specializiran za neutrjene ceste in poljske poti. Kot nekakšen švicarski žepni nož na kolesih s premerom do 21 palcev."

Električni avtomobili morajo pri Porscheju prestati isti zahtevni program testiranj kot njihovi športni avtomobili z motorjem z notranjim zgorevanjem. Ta poleg preizkusov izjemne zmogljivosti vedno vključuje tudi preizkuse uporabnosti vozila za vsako­dnevne vožnje v vseh klimatskih pogojih. Pri modelih z baterijskim pogonom so dodane še posebej zahtevne discipline, kot je polnjenje baterije ali temperiranje pogonskega sklopa in notranjosti pri ekstremnih temperaturah. Drugi razvojni cilji, značilni za znamko Porsche, so športna nastavitev za dirkalne karakteristike, večkratno pospeševanje pri polni obremenitvi in funkcionalni doseg za vsakodnevno uporabo.

Potem so tu še obsežna testiranja v laboratoriju in na preizkusnih napravah. Zraven spadata tudi razvoj in zagotovitev aerodinamike. Cross Turismo je tako okrog 325 ur kljuboval viharjem v vetrovniku. Športnolimuzinski Taycan je tam v fazi razvoja prestal že 1.500 ur.

Zahtevni program testiranj z odseki po slabih cestah in preizkusi vozne dinamike je opravil tudi Porschejev novi, posebej za ta model zasnovani nosilec za kolesa, ki ga je mogoče montirati na zadek. Ta nosilec postavlja nove standarde uporabnosti, ergonomije, varnosti vožnje in stabilnosti. Na njegovih širokih vodilih, ki so montirana z zadostnim razmikom, je mogoče prevažati več električnih koles.

Z novim Taycanom Cross Turismo se bo povečala modelska družina

Športna limuzina Taycan je na trg uspešno vstopila konec leta 2019. Novi Cross Turismo združuje Porschejevo električno zmogljivost z večjo uporabnostjo za vsak dan in se s tem obrača na kupce z aktivnim življenjskim slogom. Taycan Cross Turismo bo v Evropi na trg prišel poleti 2021.

Porsche je uspešno vstopil v popolnoma električno dobo: leta 2020 je znamka prodala več kot 20.000 športnih limuzin Taycan. 70 odstotkov vseh prodanih Porsche­jevih vozil na Norveškem so modeli Taycan. Tam so na začetku meseca novembra prodali že tisoči Taycan. S tem se je prodaja Porschejev na Norveškem več kot podvojila. Poleg tega je električni športni avto osvojil že več kot 50 med­narodnih nagrad, predvsem na glavnih trgih, kot so Nemčija, ZDA, Velika Britanija in Kitajska. Novi Taycan z zadnjim pogonom se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov za najdaljše driftanje z električnim avtomobilom: neprestano je driftal točno 42,171 km.

Digitalna svetovna premiera prvega električnega CUV-ja bo 4. marca ob 16. uri (CET) na newstv.porsche.com.