Skupna zgodovina s poudarkom na inovacijah in motošportu

Porsche in TAG Heuer sklenila partnerstvo

Stuttgart (Nemčija). Porsche in švicarski proizvajalec luksuznih ur TAG Heuer sta sklenila strateško partnerstvo. V okviru celostnega in dolgoročnega zavezništva prestižna proizvajalca želita skupaj pristopiti k športnim tekmovanjem in razvoju produktov. Za začetek sta partnerja razkrila novo uro: TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph.

 

"Trdno prijateljstvo med našo znamko in znamko TAG Heuer obstaja že desetletja. Zelo me veseli, da bomo sedaj v okviru strateškega partnerstva skupaj naredili naslednji korak," je dejal Detlev von Platen, direktor prodaje in marketinga v družbi Porsche AG. "Združujemo, kar imajo stranke pri obeh znamkah najraje: avtentično dediščino, vznemirljive športne dogodke, edinstvene izkušnje in izpolnitev sanj. Želimo ustvarjati čarobne trenutke za naše skupnosti in veseli smo, da bomo to sedaj počeli skupaj."

 

"Seveda imata TAG Heuer in Porsche skupno zgodovino in skupne vrednote, predvsem pa imata skupno miselnost," je povedal Frédéric Arnault, izvršni direktor TAG Heuer. "Tako kot Porsche smo tudi mi ves čas na lovu za novostmi in izboljša­vami, za ultimativnimi dosežki. S tem partnerstvom sta se TAG Heuer in Porsche po desetletjih srečanj končno uradno povezala. Ustvarjala bosta nova doživetja in pro­duk­te za stranke in ljubitelje obeh znamk, ki z nami delijo vrednote in navdušenje."

Dve zgodovini – ena strast

Poti obeh podjetij se križajo že več kot pol stoletja. Podobnostim pri dediščini je mogoče slediti vse do časa ustanoviteljev znamk Porsche in TAG Heuer. Edouard Heuer in Ferdinand Porsche sta bila pionirja, njune vizije naj bi dolgoročno spreme­nile njuni poslovni področji. Heuer je zasnoval prvo uro Chronograph, Porsche je razvil novo vrsto električnega motorja v pestu kolesa. Oba dosežka sta bila v razmaku 11 let na svetovnih razstavah v Parizu nagrajena z medaljami: Heuer jo je prejel leta 1889, prvi električni avtomobil Lohner-Porsche pa na salonu leta 1900.

 

Prava stebra današnjega partnerstva pa sta postavila naslednika ustanoviteljev. Sin Ferdinanda Porscheja, Ferdinand Anton Ernst, na kratko Ferry, se je leta 1931, star 22 let, pridružil očetovi delavnici. Leta 1948 je ustanovil avtomobilsko znamko, ki nosi družinsko ime. V nekaj letih je bilo ime Porsche nerazdružljivo povezano z uspehi na dirkalnih stezah po vsem svetu, med katere sodi tudi razredna zmaga na dirki Carrera Panamericana leta 1954. V počastitev uspešnega sodelovanja je Porsche svoj takrat najmočnejši motor športnih avtomobilov poimenoval Carrera.

 

Jack, pravnuk Edouarda Heuerja, je družinsko podjetje vodil več desetletij. Leta 1963 je ustvaril prvo uro Heuer Carrera Chronograph – razvil jo je z namenom, da bi dirkalni vozniki tudi med dirko hitro odčitali čas. Jack Heuer je zaslužen tudi za prvi vodoodporni avtomatski kronograf s kvadratnim ohišjem: Heuer Monaco. Njegovo ime obuja spomine tako na dirko za Veliko nagrado Monaka kot tudi na slavni rally Monte Carlo, kjer je Porsche z modelom 911 zmagal trikrat zapored – v letih od 1968 do 1970.

Steve McQueen in logotip Heuer

Tako kot 911 pri avtomobilih tudi Heuer Monaco odstopa od vseh znanih oblikoval­skih pravil tradicionalnega urarstva. Inovacije ure Heuer Monaco so bile povezane z ogromnim finančnim stroškom. Namesto za drago oglaševalsko kampanjo se je
Jack Heuer odločil za kreativen sponzorski dogovor s freiburškim dirkalnim voznikom in Porschejevim trgovcem Jojem Siffertom ter se tako povezal s priznanim proizvajal­cem športnih avtomobilov. Leta 2005 se je Jack Heuer na premieri filma "Live Fast – Die Young" takole spominjal pogodbenih pogojev: "Za 25.000 švicarskih frankov je z našim logotipom opremil svoj avto in svojo obleko. Poleg tega je lahko naše ure kupil po veleprodajni ceni in jih z velikim dobičkom prodal svojim dirkalnim kolegom. Pri tem je bil zelo uspešen, saj je ob koncu sezone leta 1969 polovica vozniškega tabora nosila ure znamke Heuer!" Zaradi te povezave se je Steve McQueen odločil, da bo na snemanju Le Mansa leta 1970 na svojem tekmovalnem kombinezonu nosil logotip Heuer. V filmu je vozil Porsche 917. Ameriški igralec je takrat dejal: "Vozim enak avtomobil kot Jo Siffert, zato hočem tudi enak kombinezon."

 

Turbomotor TAG – izdelan pri Porscheju za McLarnovo ekipo

S prodajo skupini TAG je družba Heuer sredi 80. let postala TAG Heuer. V tem času sta Porsche in TAG Heuer skupaj razvila in proizvedla turbomotor TAG, ki je McLarnovi ekipi omogočil tri zaporedne osvojitve naslova svetovnega prvaka formule 1: z Nikijem Laudo leta 1984 ter Alainom Prostom v letih 1985 in 1986. Leta 1999 se je odnos še okrepil – zaradi pokalov Porsche Carrera Cup in Supercup, ki jima je sledilo svetovno vzdržljivostno prvenstvo. Leta 2019 je Porsche z družbo TAG Heuer kot imenskim partnerjem in partnerjem za merjenje časa ustanovil lastno ekipo za formulo E. To je bil začetek še močnejšega in bolj daljnosežnega sodelovanja.

 

Nova športna partnerstva

V drugem letu svojega obstoja se ekipa TAG Heuer Porsche v formuli E bori za naslov svetovnega prvaka. Za volan Porschejevega dirkalnika na izključno električni pogon, 99X Electric, bosta sedla voznika André Lotterer in njegov novi ekipni kolega Pascal Wehrlein. Porsche je na vzdržljivostih tekmovanjih že dolga leta uveljavljena znamka. Skupaj z družbo TAG Heuer je GT-ekipa odlično pripravljena za prihajajoče svetovno vzdržljivostno prvenstvo (WEC) zveze FIA. V jubilejnem letu sledijo tudi partnerstva na desetih dirkah svetovne serije za pokal znamke Porsche Carrera Cup. TAG Heuer pa ne sodeluje samo na fizičnih tekmovanjih, ampak tudi pri virtualnem motošportu, kjer podpira Porsche TAG Heuer Esports Supercup. Poleg tega urarska znamka kot globalni partner nastopa na Porschejevih dogodkih za starodobnike in rallyjih.

 

Obe znamki povezuje strast do tenisa in golfa. Glavni teniški dogodek je Porsche Tennis Grand Prix v Stuttgartu. Prvič so ga pripravili leta 1978, proizvajalec športnih avtomobilov pa ga sam organizira od leta 2002. TAG Heuer bo dogodek, ki je bil v svoji kategoriji že večkrat nagrajen kot najbolj priljubljeni turnir, v prihodnje spremljal kot uradni partner za ure in kronografe. Pri golfu je Porsche med drugim že od leta 2015 glavni sponzor dogodka Porsche European Open, enega od turnirjev z naj­daljšo tradicijo na European Touru. V letošnjem letu bo TAG Heuer tukaj prvič predstavljen kot partner.

 

Za konec sta si znamki zadali, da bosta v prihodnosti ustvarjali nepozabne trenutke z različnimi Porschejevimi izkušnjami, Porsche Experiences.

TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph

Legendarno ime Carrera je že več generacij povezano s Porschejem in TAG Heuerjem, zato je bilo to optimalno izhodišče za prvo kreativno sodelovanje obeh družb. Kot poklon dediščini obeh znamk novi kronograf razkriva, kaj znamki lahko ustvarita skupaj. Združuje značilne lastnosti Porscheja in TAG Heuerja, pri čemer vsaka znamka ohranja svojo edinstvenost.

 

Na luneti je vgraviran napis Porsche. Tudi oznake so izpisane v pisavi, značilni za proizvajalca športnih avtomobilov. Prav tako na uri najdemo rdečo, črno in sivo barvo – barve, ki so značilne za Porsche in ki spominjajo na zgodnejše modele znamke Heuer. Prozoren zadnji del ohišja razkriva novo oblikovano nemirko, ki je lep poklon slavnemu Porschejevemu volanu; potiskana je z napisoma Porsche in TAG Heuer.

 

Številčnica v videzu asfalta je bila ustvarjena posebej za to uro in simbolizira strast do dirkanja. Arabske številke spominjajo na številke na armaturni plošči elegantnega športnega avtomobila znamke Porsche. Za uro sta na voljo dva paščka: mehek pašček iz luksuznega telečjega usnja z inovativnimi okrasnimi šivi, ki spominjajo na Porschejevo notranjost, ali purističen kovinski pašček z dirkaškim dizajnom. Srce ure je TAG Heuerjev ekskluzivni manufakturni kaliber Heuer 02 z impresivno rezervo za 80 ur.

Razstava o zgodovini znamk na Syltu

Poleg najave partnerstva je Porsche na nemškem otoku Sylt pripravil razstavo. Tema je: "Porsche in TAG Heuer. Dve zgodovini. Ena strast." Poudarek je na zgodovini obeh znamk in skupnih imenovalcih v motošportu. Obiskovalce čakajo različni eksponati, virtualna doživetja ter aktualna in zgodovinska vozila, kot sta Porsche 550 Spyder in izvorni 911 iz 60. let 20. stoletja. Razstavo bodo odprli takoj, ko bodo to dopuščali protikoronski ukrepi.

 

Podrobnejše informacije ter videoposnetki in fotografije so na voljo v Porsche Newsroomu: newsroom.porsche.de